Jak czyścić drewniane deski do krojenia?

Obecnie przygotowywanie posiłków staje się nie tylko koniecznością, lecz także pasją dla wielu osób. W związku z tym coraz większy nacisk kładzie się na jakość wykorzystywanych narzędzi i akcesoriów kuchennych. Jednym z popularnych elementów wyposażenia kuchni są drewniane deski do krojenia, które od lat zdobywają serca amatorów gotowania. Jak jednak dbać o nie, aby służyły jak najdłużej? W jaki sposób usuwać z nich zabrudzenia?
Jakie zalety mają deski do krojenia wykonane z drewna?
Drewniane deski do krojenia to doskonała alternatywa dla ich plastikowych czy szklanych odpowiedników. Przede wszystkim, są one bardziej ekologiczne, gdyż naturalne materiały są uznawane za bardziej przyjazne dla środowiska. Nie można także zapominać o ich estetyce — drewniane deski prezentują się elegancko i dodają ciepła kuchni. Ponadto warto zaznaczyć, że twardość drewna jest odpowiednia dla ostrzy, więc krojenie na drewnianych deskach nie powoduje szybkiego tępienia się noży, jak to ma miejsce w przypadku szklanych produktów. Należy pamiętać, że struktura drewna wykazuje naturalne właściwości antybakteryjne, co sprawia, że bakterie wolniej rozmnażają się na jego powierzchni, a to również niezwykle istotna zaleta tych desek. Tego rodzaju produkty znajdziesz w ofercie firmy Andy.
W jaki sposób można dbać o czystość drewnianych desek do krojenia?
Dbanie o czystość drewnianych desek jest ważne dla zachowania ich ładnego wyglądu oraz dla zapewniania odpowiedniej higieny podczas przygotowywania posiłków. Przede wszystkim, trzeba pamiętać o regularnym myciu desek po każdorazowym użyciu. Najlepiej robić to ręcznie, przy użyciu ciepłej wody z detergentem do naczyń. Ważne jednak, aby unikać zanurzania deski całkowicie w wodzie, gdyż może to prowadzić do jej pękania. W przypadku widocznych zabrudzeń bądź przyklejonej żywności warto sięgnąć po delikatną gąbkę lub szczotkę do mycia naczyń. O wskazówki możesz poprosić osoby prowadzące sklep z drewnianymi deskami do krojenia.
Jeśli jednak deska zacznie nieprzyjemnie pachnieć nawet po jej umyciu, można zastosować domowe metody dezynfekcji. Wystarczy połączyć sok z cytryny z solą kuchenną, a następnie wcierać tę mieszankę w powierzchnię deski. Po odczekaniu kilkunastu minut należy opłukać deskę pod bieżącą wodą. Co jakiś czas warto również odświeżyć wygląd swojej drewnianej deski do krojenia. Polega to na nałożeniu na jej powierzchnię cienkiej warstwy oleju roślinnego, który odżywi i nawilży drewno. Dzięki temu możesz dodatkowo przedłużyć jej żywotność.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Kargos Akcesoria Meblowe Drzwi Panele
Meble - meblowe płyty, akcesoria woj. wielkopolskie64-000 Kiełczewo, Kościańska 83A
-
Imex s.c. Meble Kuchenne, Biurowe, Szafy
Meble - na zamówienie woj. podlaskie15-399 Białystok, Hurtowa 9